top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Vejrbidt, af Anne Holm

Tidligere justitsminister, nuværende jurist og journalist Anne Holt er aktuel med anden bog i serien om Selma Falck, den tidligere elitehåndsboldspiller.



En stay behind-gruppe beskriver den gruppe mennesker, der er klar til at stå imod, hvis et land bliver besat.

De var egentlig igangsat kort efter den sidste verdenskrig, frygten fokuseret på mulige fjender.


Der er mange sammenligninger mellem dette og Rådet, der er nationalistisk, idealistisk og måske en smule radikalisttisk. Et par mænd og en enkelt kvinde sidder her klar til at handle før Norge igen er i fare for udenlandske trusler.

Og indenlandske...

Justitsminister Tryggve Mejer, der også er medlem, mener nemlig at tiden til at handle er nu. Fjenden er ikke længere udenlandsk, men består af højrenationalister.


Men, forberedt, som konceptet handler om, er hvad Tryggve Mejer er.

Han har en plan ved navnet Furet/Vejrbidt, opkaldt efter Norges Nationalsang.



Selma Falk er endelig ved at få sit liv på rette kurs. Efter at have mistet alt er hun nu i kontrol over for sin ludomani, hun er privat efterforsker, og har endelig fået råd til at flytte til et bedre hjem.

Selvom Selma har mistet kontakten med sin familie forbarmer hendes kommende svigersøn sig og inviterer hende til sit bryllup.

Den nye titel som svigermor til Sjalg holder dog ikke længe, da Sjalg kun et par timer efter dør af et anafylaktisk chok - en reaktion på nøddeallergi.

Alt mistanke rettes mod kokken, der søger hjælp ved Selma, der i sidste ende går med til at undersøge det.

Ikke kun fordi han er hendes svigersøn, men også fordi han er et aktivt medlem af Fremskridtspartiet - samt en offentlig fjende af justitsminister Tryggve.


 

Jeg var en smule bekymret for hvordan Anne Holt skulle formå at tråde dette værk sammen. Bogen igennem var der rigtig mange storylines, og vi følger ikke kun Selma, men også Einar, Tryggve og hans datter.

Det lykkedes dog fremragende, og der er ingen tvivl om at alt har været planlagt fra første side.

Det sagt er det dog en smule overvældende med alle de nye mennesker, især når et par stykker i teorien sagtens kunne have været undværet.


Anne Holt har erfaring inden for stort set alle felter der udforskes i bogen. Det er tydeligt at politik falder hende naturligt, præcis ligesom journalistisk og jura gør det, og det hjælper til en langt mere realistisk og troværdig historie.



Beskrivelserne er, som forventet af Anne Holt, yderst imponerende.

Ikke alle karakterer får samme behandling, men de mest fremtrædende gør, og især Selma bliver udtrykt på en måde, så man som læser nærmest kan se hende for sig.


Nogle miljøbeskrivelser er virkelig geniale - eksempelvis hytten er beskrevet meget udførligt, hvilket fungerer så fint, da den har en meget relevant betydning for Selma. Andre steder føler jeg til gengæld der er sparet lidt på ordene, hvilket faktisk er en smule skuffende. En mere konsekvent mængde beskrivelse til hver lokation tror jeg ville fungere godt.


Ikke den mest blodige fortælling, men stadig skræmmende og ikke mindst uhyggelig, så er du til det, vil jeg helt klart anbefale Vejrbidt - og kunne du lide En grav til to, så vil du elske denne!


Tak til forlaget Modtryk for anmeldereksemplaret.

bottom of page