top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Sjælemærket, af Camilla Schack

Da Vida flytter til USA med sine forældre møder hun Alex, der er både mystisk, charmerende og tiltrækkende. Og Alex, der måske forstår hvad der foregår i Vidas liv.



Mange teenagere har en drøm om at bo i USA, men Vida er bestemt ikke en af dem. Da hun bliver informeret om familiens nye liv i USA er hun langt fra begejstret, især da blot de første 24 timer i det nye hus byder på mærkelige begivenheder og uforklarlige mærker.

Lidt hjælper det dog på det da hun møder Alex, der virker til at true hendes utilfredshed med det nye hjem.

Men Alex er ikke som alle andre, og det finder Vida hurtigt ud af.

 

Vida starter ud som en sød pige. Hun er fornuftig, flitting, givetvis træt af at skulle flytte til USA, men en rationel karakter.

Så møder hun Alex, og han rammer ikke kun hendes hjerte, men også hendes hjerne, der falder ind i en decideret tåge.

For dælen Vida, hvor blev din kick-ass og kloge person af?!

Lidt synd. Jeg er selv en sucker for en god romance, men jeg har svært ved at værdsætte en bog der til en hvis grad romantiserer hvordan man mister sig selv i et forhold, i stedet for at støtte hinanden til at blive endnu mere selvstændige, blot med en ved sin side.

Ved slutningen af bogen er hun gået fra en moden og ansvarlig snart voksen pige til decideret barnlig, og hvor er det bare en skam!

Der er karakterudvikling... Det er desværre bare den forkerte vej.


Sproget er let og flydende, alt er skrevet i den perfekte mængder detaljer, og ingen tabes bag kringlede sætninger og utydelige metaforer. Den er perfekt tilgængelig til alle i teenage-alderen, uanset deres niveau, samtidig med at den bibeholder et solidt og ikke mindst veludført plot.


Historien starter i Danmark, og derved bliver Vida en, alle danskere kan relatere til. Det er en historie der foregår langt væk, men tilpas tæt på til at man som dansk teenager kan relatere og sætte sig selv i Vidas sted.



Mængden af fantasy er begrænset, mængden af den forudkendte fantasy meget begrænset.

Camilla Schack har sin inspiration fra visse steder, og det fremgår tydeligt, men alligevel formår hun faktisk at vende det og skabe en uforventet original fortælling.

Et af de helt nye elementer jeg var vild med (udover det overnaturlige), var Vidas forældre. Schack har formået at skabe forældre der hverken er fordrukne eller forsømmende, men heller ikke overbeskyttende. I sidste ende, faktisk bare realistiske for rigtig mange. Stor ros for at blande overnaturligt med hverdag, og skabe en perfekt blanding der ligner vores hverdag, og så alligevel er tilpas ved siden af.


Tak til forlaget Mellemgaard for anmeldereksemplaret.

bottom of page