• Karoline Bloch

Sjælenat, af Grit Niklasson

Samtidig med sjælen i bogen tvinger Grit Niklasson læseren til at sætte spørgsmålstegn ved, hvad i livet der er mest værd.Spændt flyver en sjæl afsted for at finde sin nye krop efter den tidligere døde på et hospice.

På det helt rigtige tidspunkt er seks forskellige kvinder ved at føde mulige hjem til sjælen, og den undersøger hvilket er det rigtige liv for den - og hvilket liv der er mest værd.


 

Allerede da jeg læste bagsiden blev jeg blæst lidt omkuld, for det er virkelig et tungt emne der bliver taget op i Grit Niklassons bog Sjælenat.

Samtidig med at alle de mulige nye hjem til sjælen har gode ting, så er de hver især også fyldt med sorg - præcis som alle andre liv er. Hvad der fylder mest i et liv, hvad der har betydning, hvad der er værd at satse på... Som sagt, et tungt emne, men også genialt udforsket i denne novelle-lignende handling.


Udover at kommentere på noget, der i bund og grund kun kan ændre opfattelse, går bogen dog også ind og sætter opmærksomhed på det at være forældre. Hvis et barn bliver født med et handikap, er det så stadig et værdigt liv, eller ville en abort være bedre? Spørgsmålet kan diskuteres i længere tid end det tager at læse bogen, men ikke desto mindre er det stadig interessant at få et indblik i forfatterens tankegang, samt selv at tvinges til at tage stilling.


Teknisk set må bogen skulle høre under fantasy takket være den flydende sjæl, der nærmest kan se frem og tilbage i tiden. Alligevel synes jeg den indeholder visse novelle-kvaliteter, selvom den ikke passer på den korrekte definition af denne genre. I sidste ende vurdere jeg bogen til at skulle gå under socialrealisme/samfundsrealisme, da den mere end noget andet går ind og udfordrer vores kultur og værdiansættelser.


Stor ros til Grit Niklasson, der har formået at skrive en bog i særklasse!


Tak til forlaget Griffle for anmeldereksemplaret.