top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Livet på Hirsholm i 1697, af Mogens Holsøe

Mogens Holsøe er slægtsforsker, og jeg synes det kommer tydeligt til udtryk at han har noget viden omkring hvad han skriver om. Han har gravet dybt ned i sin families historie, og fundet Vigel Christensen, født i august 1667, død i 1748.

Det er selve Vigel, og hans tid med hans livs kærlighed, historien er baseret på.



I tidlig alder rejste Vigel ud, men da han kom hjem til den isolerede ø, mødte han hende, der kun kan beskrives som hans livs kærlighed.

Louise.

Men Louise er ikke ligesom Vigel, ikke mindst på grund af hendes familie.

Hos Louise bruger man kniv og gaffel, man drikker kaffe, og man kan både skrive og læse.

Dette kan Vigel ikke hamle op med, fortidens normer tager i betragtning, og han må sætte alt ind på at vinde ikke kun hans elskedes hjerte, men også hendes familie.


 

Forfatter og slægtsforsker Mogens Helsøe har i denne bog formået at skrive en rørende, hjerteskærende og ikke mindst fantastisk fortælling om Vigels liv for 300 år siden.


Fortællingen rammer især på grund af, at den i bund og grund jo er sand. Hvis det blot havde været en kærlighedshistorie havde det været smukt, men med Den store Nordige krig fra 1700 til 1721, Louises død, og så videre, er den både smuk og tragisk.


Jeg frygter dog at titlen er afskrækkende. Forsiden er perfekt til bogen, skifttype og farve er spot on, men 'Livet på Hirsholm i 1697' er en lille smule tør, især da jeg egentlig synes historien kunne beskrives ganske godt med andre titler.



Jeg tror mange interesserer sig for livet som det har været, og for den verden, vores forfædre levede i.

Ofte har min oplevelse været, at man skal læse i faldefærdige bøger med tekst skrevet i gotiske bogstaver, for at få lov til at høre de historier, men det har Mogens Holsøe 'sparet' os for, og du kan her få den autentiske historie i et let tilgængeligt format.

Desværre har det dog også et minus i form af det lidt for nutidige sprog.

Selvfølgelig skal der ikke forventes et sprog som direkte taget fra 1600-tallet, men det bliver en smule for moderne til tider, især i form af beskrivelserne.


Tak til forlaget Forfatterskabet.dk for anmeldereksemplaret.

bottom of page