top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Friheden, af Arne Dahl

Sam Berger og Molly Blom er nu tilbage i fjerde bind af Arne Dahls serie bestående af Skyggezone, Indland, Midtvand og nu Friheden.



Denne gang må Berger og Blom op imod den russiske mafia, især Vitenko, en skødeløs og psykopatisk russisk gangster.


Sam lever i et bådhus i udkanten af Stockholm - og samfundet.

Han arbejder som selvstændig ved firmaet ApS Bådehuset Security, og bekymrer sig om Molly, og ikke mindst det forventede barn, hvis rolle i hans liv han stadig er usikker på.


En kvinde forsvinder, og hendes terapeut tyer til at spørge Sam om hjælp, hovedsageligt af den grund af dette skal foregå under radaren. Under hans søgen efter den 42-årige kvinde finder han dog sig selv tættere og tættere på Molly, der pludselig er inde for rækkevidde igen. Både hende, barnet, og oplysningerne Sam mistænker hende for at skjule for ham...


 

En af grundene til at Arne Dahl får så afsindig meget ros og genkendelse i krimiverdenen er, at han formår at få det til at virke let, som en selvfølgelig.

Selvfølgelig får vi et 100% velfungerende plot, perfekt indelt i passende længder, og med et sprog der kunne feje benene væk under enhver. Selvfølgelig er plottet troværdigt, men samtidig fyldt med overraskelser, og selvfølgelig så man sidder med hjertet i halsen og på kanten af stolen oftere end man sidder tilbagelænet.


Den russiske mafia har en stor rolle i bogen, og selv i titlen.

Nu er jeg ikke så rutineret i russisk. Man kan måske sige at mit russiske er lidt rustent... Eller ikke-eksisterende...

Men det gør dog intet, for selvom man faktisk har en fordel hvis man snakker russisk, så får man det ellers serveret på rettet tidspunkt.


Vi oplever også glædelige gensyn (i læserens tilfælde) med karakterer fra de tidligere bøger. Den slags ting elsker jeg altid, et konsekvent og velholdt plot og karakterfane skaber en form for sammenhæng mellem bøgerne, der går udover bare hovedpersonerne.


Der er mange skift mellem POV's, men karakterbeskrivelserne er også helt i top, og hvis nogen er i stand til at slippe afsted med en så bred række store karakterer, så er det den højrelevante Arne Dahl.


Serien blev oprindeligt introduceret som en triologi, men nu er vi på fjerde bog, og med en slutning som denne kunne det godt tyde på at vi kan glæde os til endnu en fortsættelse!


Tak til forlaget Modtryk for anmeldereksemplaret.

bottom of page