top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Dæmring, af Benjamin Lamberth

Selvom byen Ghalia er ansat til at beskytte er så godt som håbløs nægter hun at give op. Hun vil holde Myrkurpolis sikker og tryg for borgerne, og da hun pludselig får mulighed for det, er det svært at sige nej... Selvom det er dyrt at sige ja.



Myrkurpolis. Mørk, dyster, glum og tæt på håbløs.

Ghalia Arnkel er vægter her, og skal håndhæve loven og beskytte borgerne i den yderste oval mod interne stride, magtkampe og så videre. En dag får hun muligheden for at redde den by, hun har givet sig liv for at beskytte, men det kommer med en pris.

Hvor meget er hun villig til at betale?


 

Det er en meget tung bog at komme i gang med. Der er rigtig mange gode beskrivelser, både af personer og miljøer, mange lange sætninger og meget man hurtigt skal sættes ind i for at følge med.

Det har helt sikkert en positiv effekt, i og med at Benjamin Lamberth formår at få opbygget et stensikkert miljø, men det kan også blive lige i den gavmilde ende. Lidt mere handling og dialog, lidt mere flow i sætningslængder, så tror jeg vi er der.


Miljøerne er, som sagt, spot-on, men karakterene har nogle mangler. Først og fremmest savner jeg en forståelse for deres generelle tankegang, noget der forklarer, hvorfor de gør, som de gør. Dernæst savner jeg også bare noget generel personlighed. Jeg føler virkelig at Ghalia er intet andet end et middel for plottet, hvilket også giver mening i forhold til tanken bag bogen, som beskrives som "Radikalisering, kulturkamp og drømmen om den ideelle verdensborger"... Det bliver bare en smule tørt når man ikke får et par realistiske øjne at leve dette gennem.

Det virker også som om der har været forsøgt på det med Ghalias far og hendes, hvad skal vi kalde det, partner, men disse forsvinder lige så stille samtidig med at hendes personlighed og motivation gør det, og ved slutningen af bogen er det mere bare vold og smerte end et intelligent og raffineret plot.


Det er uden tvivl en bog for voksne, og det skinner igennem fra første side, hvor stemningen er noget så dyster og alvorlig. Det samme gælder med temaerne, der generelt bare er mere alvorlige og dybe end de, typisk kendt fra fantasy.

Virkelig interessante koncepter bag, men ikke gennemført til perfektion.


Tak til forfatter Benjamin Lamberth for anmeldereksemplaret.

bottom of page