top of page

Aldrig for altid, af Helle Kaare Lindberg

  • Forfatters billede: Karoline Bloch
    Karoline Bloch
  • 8. maj 2020
  • 4 min læsning

Da det går op for Tilde, hvor let det kan være at tjene penge, er det som om alle hendes bekymrer forsvinder. Fuck mor, fuck Emma, fuck alle - hun kan sgu selv.

5000 er måske mange penge, men er det værd at sælge sig selv?



Der er ikke mange der ved, hvor slemt det egentlig står til hjemme ved Tilde. Bedste veninden Emma ved det, men hun forstår ligesom ikke rigtigt hvordan det er, at komme hjem til en fuld mor, eller at komme hjem til ingen mor, fordi hun igen er ude og drikke.

Hvordan det er, at bo med tømte flasker gemt over alt, tobakrester på alle overflader, og et ødelagt bord, der ikke er råd til at erstatte.

Tilde gør sit bedste for at glemme, og fylder sine dage med fester, men det er en dyr lykke, og hun kan ikke altid nasse på Emma, eller få drinks fra fremmede imod sex.

Da hun bliver tilbudt 100 kroner for et nøgenbillede, bliver det hurtigt til 200 kroner overført på mobilepay, og der er råd til en bytur.

Skidenemme penge.

Tilde bliver mere og mere nysgerrig på sugardating, og mødes med Læge36, eller Henrik, som han jo egentlig hedder.

En hyggelig date på Salon Ofelia bliver til både Louis Vuitton, blomster og kontanter, og pludselig er det svært at huske, hvorfor hun ikke altid gør det på den måde.


Men mere vil have mere, og hver gang der kommer penge på kontoen forsvinder de igen. Tildes selvtillid er i gulvet, men det er der ikke nogen der ser, når hun har dyrt tøj på.

Tilde lever allerede et liv med østers, champagne, dyre hoteller og Vuitton, så når mor lover at der snart kommer penge, at hun er færdig med at drikke, og at nu... Nu kommer det til at ændre sig, betyder det ikke helt så meget som det har gjort.


Men Tilde glemmer for alvor hvorfor det ikke altid er sådan hun har gjort det, og hun glemmer, hvad det er hun sælger. Det er ikke bare selskab, det er ikke sex, følelser, eller noget andet. Hun sælger sig selv, bliver Henriks, bliver Dirchs, bliver hvem som helsts, for nogle sølle papirlapper, der i sidste ende ikke ændrer noget.

Emma er stadig kedelig. Mor er stadig fuld. Tiende står stadig for døren.


 

Konceptet om sugardating er superinteressant som Helle Kaare Lindberg sætter det op.

Som læser kan man sagtens sætte sig ind i Tildes sted. Hun lever af nudler, og for et par billeder, hvor man ikke engang kan se hendes ansigt kan hun lade som om hun spiser østers til hverdag.

Og ikke nok med det, så får hun lov til at føle sig begæret. Der er ikke mange tilbage, der viser omsorg for hende. Far er væk, mor er så godt som, selv Emma forsvinder, men Henrik? Henrik er så glad for hende, at han vil betale for at bruge tid med hende.


Det er i hvert fald det, hun bilder sig selv ind.


Men sandheden er en helt anden, og det ved hun inderst inde også godt, og der er netop også derfor, hun bliver så påvirket af situationen.


Grænser skubbes, overtrædes og udtværes i Aldrig for altid, og tilbage står en 16-årig pige, der ikke længere ved, hvad der er hende selv, og hvad der er de mænd omkring hende.


Utrolig tankevækkende bog, og relevant, vil jeg sige. Det er ikke usædvanligt at høre om disse sugarbabes, der for et par møder om måneden har råd til at leve det liv, de drømmer om. Vilde rejser, dyre mærker og gourmet bliver hverdag, og jeg tror, der er mange der står på ydersiden af deres Instagram-profil, og har svært ved at se de negative sider der også kan være ved sugardating.

Men det viser Aldrig for altid, og hvis man læser den først, ved man måske lidt mere om, hvad man går ind til, og hvad man risikerer.

Det sagt vil jeg lige nævne, at det virker til at mange får det til at fungerer, og der er der jo intet problem. Godt for dem:)

Problemet kommer, når en 16-årig, der endnu ikke ved hvem hun er, kommer ud i en situation med en så stor risiko, som hun ikke engang er klar over, eller moden nok til at vurdere konsekvenserne af.



Selvom sproget er letflydende er der også en drastisk ændring, og jeg synes ikke det passer på den karakterudvikling, jeg ellers ville ønske kunne undskylde det.

Allerede på de første par sider formår to 16-årige at kalde hinanden, bitch, spasser, skat, og at slå hinanden på røven mens de snakker om ligegyldig sex som var det standard valuta for en niendeklasseselev, der går på klubber - hvilket der, i min oplevelse, ikke er mange der gør.

Jeg er helt med på denne problemfyldte verden, forfatteren har placeret Tilde i, men jeg er alligevel ikke helt solgt på dette ungdomssprog, der virker meget pålagt.

Det hjælper heller ikke på det, at sproget karakterene bruger brat ændrer sig efter dette, hvor Tilde i løbet af et par sider udvikler et ganske normalt sprog, uden alle disse dramatiske tilføjelser som bitch, fucking og så videre.


Alt i alt er det en tankevækkende, relevant og interessant bog, bare med et par kanter der godt kunne trænge til en ekstra omgang slibning:)


Tak til forfatter Helle Kaare Lindberg for anmeldereksemplaret.

Comments


bottom of page