top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt, af Jonas Jonasson


"Efter et godt og lykkeligt liv finder Allan Karlsson sig selv på det plejehjem, der bliver sidste stop på hans livs rejse. Eller, det troede han da. Planen går lidt i stykker da han forbliver i live og ved sine fulde fem - i hvert fald næsten"


Efter et godt og lykkeligt liv finder Allan Karlsson sig selv på det plejehjem, der bliver sidste stop på hans livs rejse.

Eller, det troede han da.

Planen går lidt i stykker da han forbliver i live og ved sine fulde fem - i hvert fald næsten ved sine fulde fem.

På Allans fødselsdag står alle samlet om kagen med de hundrede lys på; klar til at fejre ham!

Borgmester, lokalavis, personalet, venner og fjender - hele molevitten.

Men en impulsiv tanke er alt det tager, før Allan allerede er ude af vinduet, og i tankerne langt længere væk.

Men en impulsiv tanke er ikke det samme som en plan, og første stop på rejsen er hvor end 50 kroner kan føre ham med bussen.

På busstationen kommer han dog meget uheldigvis til at hapse en rullekuffert fyldt med ting, både politiet og en rockerbande vil have fingrene i.

Det skal dog ikke stoppe Allan fra at nyde sit livs eventyr!

 

Efter mange pæne ord om bogen og endnu flere om filmen, blev det vist på tide jeg fik fat i den!

Bogen har en meget speciel vibe over sig, som jeg kun kan sammenligne med klassikere såsom 'Forrest Gump' og 'Rain Man'.

Grunden til sammenligningen er Jonas Jonassons unikke og humoristiske tilgang til livets helt store spørgsmål.

Allan er egentlig, for at sige det ærligt, klar til at dø - men det sker ikke, og pludselig er han ikke helt færdig med livet alligevel, og han flygter ud gennem et vindue.

Ud over det er den, som sagt, humoristisk, hvilket gør at de store emner på en måde kan forstås og håndteres på en mere down to earth måde.

Bogen er gennemtænkt på en helt igennem tosset måde, der for os normale mennesker ingen mening ville give, men for Jonas Jonasson virker til at være hverdagskost.

Derimod har vi det andet fortællerspor, hvorigennem vi høre om Allans fortid, hvor han overraskende nok har været til stede ved mange mindeværdige begivenheder. Ikke nok med det, så har han med sin fandenivoldske attitude faktisk også haft blandet sig i det meste.

Nogle gange godt, andre gange ikke så meget, men dengang han for eksempel reddede Winston Churchills liv var det nok ikke en helt dårlig tilgang han havde.

Tak til forlaget Modtryk for anmeldereksemplaret.

bottom of page