top of page
  • Forfatters billedeKaroline Bloch

Det Revolutionære Råd, af Martin Winckler-Carlsen


Da Maja fylder 25 modtager hun et opkald fra et advokatfirma. De har et brev til hende fra hendes oldefar. I brevet omtaler han 'Opgaven', og Maja fortsætter efterforskningen; for hvad skete der egentlig da skibet København forsvandt i 1928.


Da den nyligt uddannede journalist Maja fylder 25 bliver hun kontakten af et advokatfirma der vil have en snak med hende. Der går en måned før det kan lade sig gøre, men da det endelig sker viser det sig at de har noget til Maja fra hendes bedstefar; et brev - og så 4.000.000 kroner.

Brevet fortæller Maja at hendes mor er i besiddelse af en nøgle fra et sæt af to. De to nøgler skal bruges til at åbne en bankboks hvor første skridt af 'Opgaven' kan findes.

'Opgaven' omhandler et af Danmarks histories største mysterier; Båden København der pludselig forsvandt. Mange teorier er på bane, men ingen af dem er den rigtige.

Det kan Maja sige med sikkerhed, da hendes oldefar var om bord på selv samme skib da det 'forsvandt'. 'Opgaven' er at finde ud af hvad der skete dengang på havet.

Alt hun ved, er hvad hendes oldefar kunne fortælle; De var på havet da en mystisk ubåd sendte torpedoer efter dem.

Men hvorfor skød de et tilfældigt dansk skib? Hvorfor vidste ingen hvilken last der var om bord? Og hvor mange fjender kan man nå at få før det går galt?

 

En god krimi skal indeholde mange forskellige elementer; spænding, plot, gode karaktere og så meget andet. Martin Winckler-Carlsen mestrer at flette dem alle sammen i én fantastisk serie.

En stor del af historien foregår i 1928, og (så vidt jeg ved) er den tidspassende. Jeg kan selvfølgelig ikke sige det med sikkerhed, men så vidt jeg kan forstå virker det realistisk med de kønsroller og så videre de har i bogen.

Bogen er meget mere end bare en krimi; hele historien er nærmest ét stort mysterie, og man får gradvist nyt lokkemad der holder en fanget som læser. Det er noget jeg personligt mener alle bøger burde have, og som jeg har nydt ufatteligt i løbet af denne bog.

Alt i den er gennemtænkt, og plottet er tilpas udspekuleret til at man kan følge med, og det stadig er en overraskelse.

Bag bogen er der tydeligvis et godt lag research, hvilket betyder at historien også er lærerig. Ord som Federalnaja Sluzjba Bezopasnoti, også kendt som FSB der tidligere hed KGB er velforklarede så man ikke bliver forvirret, samtidig med at ting såsom logoer er tilpas forklarede.

Sprogbruget er varieret på en måde så det både er letlæseligt og samtidig ikke føles som en børnebog, og er tilpasset de forskellige karakterer.

Apropros karaktere synes jeg da også lige vi skal ind på det emne. Maja Moberg (hovedkarakteren) er helt igennem fantastisk. Intellegent, stålsat, køn, alt hvad man kunne ønske sig samtidig med at det ikke er overdrevet. Hun er tilpas charmerende så hendes mistro til folk kan fungere, og balancerer i det hele taget hendes god og dårlige sider på en god måde.

Bogen er i det hele taget virkelig god, og jeg vil bestemt anbefale den til enhver krimifan.

Tak til forlaget EgoLibris for anmeldereksemplaret.

bottom of page